FLOW IN OVER DE TONG

Over de tong

Jurriaans Geldermans heeft Stadscafe Flow beloond met een 8,5!!!

DEN HELDER - Ieder mens zoekt in zijn leven wel eens een nieuwe uitdaging. Een andere baan, een fietstocht door Nepal of een eeuwenoude boerderij in Frankrijk. Oh ja, een tweede restaurant erbij, da’s ook een goeie…

Die laatste uitdaging gingen Richard Bruggeman en zijn partner René begin vorig jaar aan. Hun dagelijkse beslommeringen met Landsend (naast de veerboot naar Texel) werd een beetje te veel ‘go with the flow’ en dus zochten ze iets nieuws. Dat werd Stadscafé Flow, dat eerder Stadscafé Effe heette en dáárvoor decennia lang de vermaarde Keizerskroon was. Een pand dus met historie.

En die historie gaat voorlopig nog wel even voort, want op een doordeweekse maandagavond zitten hier ruim vijftig gasten te genieten! Het geheim? Flow is altijd open, van ‘s morgens negen tot ‘s nachts twee uur. Je kunt er koffie met appeltaart krijgen en de beste entrecôtes en midden in de nacht ook nog een sateetje ossenhaas. Kortom, Flow bruist. En dan zijn de inrichting, de bediening en de keuken nog niet eens genoemd.

Om maar met dat eerste te beginnen: het restaurant is grotendeels rustig ingericht, maar voorin de zaak maken een metershoge flessenwand achter de bar én een gave wandschilderijng van kunstenaar Sjors Kouthoofd de sfeer juist feestelijk.

De bediening is dat ook. Richard zelf is kalm en kundig, gastheer Joey toont op een prettige manier bravoure en Anne Marieke is, vooral in het begin, van een welhaast vloeibare vriendelijkheid.

Enfin, de keuken. Onder leiding van de Schotse chef-kok Ranald Stephen, met zijn twee rechterhanden Jorn en Tim. Die laatste twee koken – bij afwezigheid van de baas – geweldig. Neem de tompoes van geitenkaasmousse (7,75 euro), die bijna volmaakt wordt uitgevoerd. Je mist in de milde mousse wellicht de prettig rulle textuur van verse geitenkaas, maar dat wordt ruImschoots goedgemaakt door de krokante kapjes van bladerdeeg waartussen de chêvre is gevangen. Voor zoete hartigheid hierbij kun je kiezen: neem er een stukje zongedroogde tomaat bij of kies voor een hapje chutney van rode ui. Beide doen het goed, maar die tomaat verdiept de smaak toch het meest. Alleen de nootjes erbij zijn muffig, dus die moeten ververst.

De bouillabaisse (van de Franse woorden voor ‘koken’ en ‘verlagen’) lijkt opmerkelijk genoeg erg op de klassieke creatie uit de Provence. Officieel is het immers geen vissoep, maar slechts gegaarde vis, waar je soep naast eet. En zo wordt het (bijna) geserveerd door Joey: in een groot diep bord rusten stukken gamba en zalm en snoekbaars en de volle soep gaat apart in een theepot. Die wordt er weliswaar overheen gegoten, maar als je ‘m in een kom náást het bord giet ben je er helemaal!

Maar dan het hoogtepunt: de droog gerijpte entrecôte of clubsteak, geserveerd met een aardappel-pancettasalade en – op z’n Parijs’ – kruidenboter. De kern van dit gerecht is niet de grill waarop het rundvlees werd gegaard. Het is niet de mooie rand vet die zoveel smaak geeft aan de entrecote. Nee, het is die droge rijping van het rund, bij groothandel Strogoff in Schagen onder klimatologische omstandigheden bereikt. Dat geeft de met vet dooraderde steak zo veel karakter dat zelfs de kruidenboter er al een inbreuk op is. Als het niet zo’n liederlijk lekkere combinatie was… Die aardappel-pancettamelange met paprika en ui is warm en dus geen salade, maar stuwt ondertussen wel het geheel op tot hemelse hoogten. Wie zei hier dat de geest gewillig is maar het vlees zwak?!

Het dessert van cheesecake met frambozenijs en karamelsaus is als het eindspel in het schaken: de afzonderlijke zetten lijken misschien mal (de cheesecake bijvoorbeeld is met z’n witte chocolade mierzoet), maar de combinatie ervan leidt tot een onafwenbaar mat. Samen met het ijs, wat nootje (dit keer wel vers) en de karamel scheurt de hemel alleen maar verder open en wil je wel wegdeinen op de wolken. Go with the flow…

Stadscafé Flow   Beatrixstraat 62 in Den Helder   0223 – 747800   www.stadscafeflow.nl.

Top